Se intampla de multe ori ca cele mai frumoase bijtuerii achizitionate, uneori chiar si foarte de curand sa isi schimbe in mod neasteptat culoarea. Fie ca se inverzesc, inverzind astfel si portiunea unde au avut contact cu pielea, fie ca pur si simplu se inchid la culoare foarte tare catre negru sau se ingalbenesc, fata de nuanta argintie sau aurie initiala, starea lor de a fi nu mai este aceeasi. Ce se intampla? Ce este de facut?
De ce se innegresc bijuteriile de argint?
In forma sa pura, argintul este moale si maleabil, de aceea pentru a avea duritatea necesara in confectionarea bijuteriilor acesta este combinat cu alte aliaje. Astfel denumirea de argint 925 vine de la faptul ca in amestec se afla 92,5% argint pur, iar 7,5% alt aliaj. Argintul este un metal popular datorita faptului ca este accesibil si se gaseste pretutindeni dar si pentru faptul ca este maleabil, din acest metal pretios fiind confectionate o multime de bijuterii extraordinare, care din pacate din cauza factorilor externi pot oxida.
Oxidarea sau innegrirea bijuteriilor din argint se se formeaza ca o reactie a argintului 925 cu ozonul si hidrogenul sulfurat din aer, iar pe bijuterie se depune un strat de culoare negru, verde sau galbui-maroniu. De asemene, si alti factori precum produsele de infrumusetare și transpirația pot provoca o patare mai rapida a bijuteriei.
Daca in colectia ta de bijuterii ai un lantisor din argint sau o bratara din argint care prezinta pete de culoare neagra, maronii sau galbui nu este nevoie sa intri in panica, acestea nu trebuie aruncate si nici lasate deoparte.
Oxidarea bijuteriilor din argint este pur si simplu rezultatul unei reactii chimice dintre argint si oxigen, iar cu cateva sfaturi usor de urmat, puteti avea grija de bijuteriile din argint si le puteti purta un timp indelungat.
Cum sa previi oxidarea bijuteriilor din argint?
Sa stii ce anume duce la oxidarea bijuteriilor din argint este primul pas pentru a preveni acest proces. Ti-am pregatit cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti pastrezi colierele si bratarile din argint ca noi, mai mult timp:
- Dati jos bijuteriile din argint in timpul treburilor casnice: produsele de curatat, apa clorurata, transpiratia si cauciucul vor accelera coroziunea si oxidarea.
- Nu lasati bijuteriile in lumina directa a soarelui: inainte de a merge la plaja sau piscina, asigurati-va ca ati indepartat bratara sau lantul de argint. Lumina soarelui poate sa accelereze patarea argintului.
- Parfumurile si Cosmeticele: Lotiunile, machiajele, spray-ul pentru par si parfumurile vor accelera oxidarea. De generatii, femeile isi pun bijuteriile ultima data si asta pentru un motiv intemeiat! Asadar, asigurati-va ca va puneti bratarile, colierele sau inelele doar cand sunteti gata de plecare.
Curata acasa bijuteriile din argint folosind aceste 6 metode simple de curatare care nu costa nimic
In lipsa unor servetele sau lavete profesionale, exista si alte metode pentru curatarea bijuteriilor de argint pe care le poti aplica chiar tu acasa, iar pe cele mai sigure si eficiente ti le prezentam in randurile de mai jos.
- Sapun si apa: Aceasta este cea mai recomandata metoda din cauza blandetii sapunului si a apei. Aceasta ar trebui sa fie cu adevarat prima ta optiune pentru curatarea bijuteriilor din argint inainte de a incerca orice altceva.
- Bicarbonat de sodiu si apa: faceti o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, aplicati o cantitate mica pe o carpa sau perie de dinti si frecati usor.
- Pasta de dinti: O solutie disnobila tuturor este curatarea acestora cu ajutorul pastei de dinti prin frecare usoare cu o periuta de dinti moale.
- Otet alb si bicarbonat de sodiu: Aceasta metoda de curatare blanda este excelenta pentru indepartarea petelor profunde. Inmuiati-va argintul in 1/2 cana de otet alb si 2 linguri de bicarbonat de sodiu timp de doua pana la trei ore. Clatiti bijuteriile si uscati-le.
- Cola: Faimoasa bautura cola este o alta optiune excelenta pentru curatarea bijuteriilor. Procesul este atat de simplu! Inmoaie bijuteriile intr-un pahar de cola si asteapta cateva minute. Usuca apoi bijuteriile cu o carpa uscata.
- Curatarea argintului cu folie de aluminiu: Aceasta practica NU este o solutie pentru accesoriile cu pandantive sau pietre. Ai nevoie de o folie de aluminiu in care sa infasori bijuteriile cu pricina, alaturi de o lingura de sare grunjoasa. In tot acest timp, asigura-te ca ai pe foc o oala cu apa care fierbe, caci in ea va trebui sa tii bijuteriile infasurate in folie timp de aproximativ 10 minute. La final, scoate piesele si clateste-le cu apa. Vor fi ca noi!O alta solutie rapida in care este implicata folia de aluminiu este urmatoarea: pune pe foc un vas cu apa in care ai amestecat o lingurita de bicarbonat de sodiu. Pe fundul altui vas aseaza folia din aluminiu peste care vei pune bijuteria. Dupa ce fierb apa si bicarbonatul, toarna amestecul in bolul cu folia de aluminiu si asteapta cateva minute. Verifica rezultatul dupa uscarea bijuteriei. Va fi uimitor!
Finalizati curatarea bijuteriilor cu o carpa speciala pentru lustruit argint: dupa ce ati curatat bijuteriile de urmele de pete utilizand metodele de mai sus, puteti finaliza procesul folosind o carpa de lustruit speciala pentru argint.
Puteti repeta acest proces de cate ori este necesar. Amintiti-va, cheia pentru pastrarea bijuteriilor din argint este sa le curatati frecvent pentru a indeparta murdaria pe masura ce se acumuleaza. Curatarea argintului devine mult mai dificila daca lasati o piesa sa acumuleze o multime de pete si apoi incercati sa le eliminati dintr-o data.
Exista multe alte metode pentru curatarea argintului pe care le veti intalni, dar recomandarea noastra este sa le aplicati pe cele descrise mai sus datorita faptului ca actioneaza eficient si nu deterioreaza argintul.
Cum sa iti pastrezi corect bijuteriile din argint?
- Utilizati un recipient etans la aer: orice recipient poate fi folosit pentru a va pastra argintul, atata timp cat este etans. Pungile zip-lock sunt o alegere buna, dar puteti alege si cutii speciale pentru depozitarea bijuteriilor, pentru un plus de eleganta.
- Asigurati-va ca va pastrati argintul intr-un loc racoros si intunecat. Asa cum s-a mentionat mai devreme, lumina soarelui, caldura si umiditatea accelereaza oxidarea.
- Depozitati bijuteriile individual: depozitarea pieselor dvs. separat previne orice sansa ca bijuteriile sa se zgarie sau sa se incurce una cu cealalta.
- Luati in considerare benzile anti-oxidare: puteti pune cateva benzi anti-oxidare cu bijuteriile dvs. pentru a preveni patarea.
- Nu depozitati in hartie, carton sau cutii captusite cu bumbac: aceste cutii pot contine urme de sulf care vor contribui la patare.
Concluzii
Ce trebuie sa retii este ca este mai usor sa previi oxidarea bijuteriilor din argint decat sa o elimini dupa ce apare. Daca vezi ca incepe sa se formeze o pelicula oricat de mica, asigura-te ca vei curata bijuteria imediat. Urmarea acestor pasi te va ajuta sa pastrezi bijuteriile din argint ca noi pentru anii urmatori!